Координатор проекту - Аман Ірина Семенівна, вчитель інформатики та математики

вівторок, 3 лютого 2015 р.

Про наш проект

Раді вітати вас, шановні відвідувачі нашого блогу-проекту!
Маємо бажання розповісти вам про нас і наш проект-екомарафон!
   Знам'янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів Кіровоградської обласної ради є закладом для дітей з вадами фізичного та розумового розвитку, зокрема у нас надається медична допомога та реабілітація для дітей хворих на дитячий церебральний параліч та інші вади опорно-рухового апарату. Частина дітей - сироти або позбавлені батьківського піклування.
 Наша школа - це острівець щасливого дитинства: 

Актуальність проекту:
   Ми все частіше чуємо слова “екологія”, “забруднення навколишнього середовища”, “забруднене довкілля”… Поступово ми стали звикати до цих слів і продовжуємо свою бездіяльність. Нерозумні дії людей на планеті Земля у найближчий час можуть повернутися великими нещастями, бідами усього людства. 
В долі природи – наша доля, і ми повинні зробити все для того, щоб використати останній шанс і допомогти рідній природі, тим самим зможемо продовжити життя в наступних поколіннях. 
  • Що ж можемо ми, молоде покоління, зробити для навколишнього середовища? 
  • З чого треба почати свої дії?
  • Хто в цьому допоможе нам? 
  • Як організувати роботу, щоб зберегти надбання природи у нашому місті? 
   Замислюючись над екологічними проблемами світу, перш за все потрібно дбати про чистоту тієї території, на якій мешкаєш, зберігати чистоту галявин, де бавляться маленькі діти. Саме такі думки і спонукали розробити наш шкільний проект-екомарафон "Ми за чисте довкілля: друге життя речей".
   Розвиток науково-технічного прогресу, винаходи нових зручних у користуванні товарів: саме із цим розвитком збільшується втручання людини в природу і забруднення навколишнього середовища. Хоча, здавалося б, чим більше розвинуте суспільство, тим менше воно мало би залишати після себе бруду. Проте, на практиці ми спостерігаємо, що чим більш «цивілізованою» стає країна, тим більше ресурсів вона споживає і тим більше відходів починає виробляти.
   Джерела забруднення навколишнього середовища дуже різноманітні. Тому станьмо розумними господарями на своїй землі, і давайте будемо пам'ятати, що екологічне забруднення, як ланцюгова реакція, може призвести до екологічної катастрофи. Тож не допустімо цього, та почнімо вирішення проблеми сьогодні.
   Попереду нашої школи є чудовий затишний парк: вдень там прогулюються мами зі своїми малятами, спілкується молодь, відпочивають люди старшого покоління...


   Колектив нашої школи завжди залюбки бере участь у проведенні суботників і проводять прибирання не лише шкільного подвір'я, а й прилеглої території, прибираючи "привіти" від місцян у вигляді пакетів, одноразової тари, пляшок тощо:

   Але біля супермаркету, який знаходиться поруч, ввечері (а інколи і вдень!) за столиками з "пеньочками" "культурно відпочивають" мешканці прилеглих будинків та відвідувачі супермаркету... Після них залишаються "пам'ятні місця" їх відпочинку (фото зроблені на ранок після проведення суботника!!!):
 
 
  
  У нас з'явилась ідея: продемонструємо дорослим і дітям, як можна використаним речам надати друге життя, тобто використати їх для власної користі і не забруднювати все навколо себе (тоді і на організованих смітниках буде менше відходів!)
Мотивація:
  • можливість творчої самореалізації та самовдосконалення;
  • усвідомлення власної потреби в діяльності, спрямованої на захист, збереження природи;
  • почуття відповідальності за життя своєї громади, за свою громадську позицію;
  • можливість збереження та примноження краси довкілля рідного краю;
  • усвідомлення значущості природоохоронного підходу до довкілля;
  • усвідомлення зв'язку здоров'я людини з факторами навколишнього середовища.
  Отже, починаємо "чаклування" і радо запрошуємо вас до нашої чарівної майстерні!